Museum Rotterdam

Collectie

Set penningen op verzamelkarton met titel “Ruimte-avontuur”

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Set penningen op verzamelkarton met titel “Ruimte-avontuur”
beschrijving Donkerblauwe kartonnen kaart met vouwril, die het mogelijk maakt dat de kaart zelfstandig kan staan; in de kaart links van de vouw 20 ronde uitsparingen, waarin steeds een goudkleurige penning met voorstellingen uit de lucht-en ruimtevaartgeschiedenis; rechts van de vouw een foto van een Amerikaanse astronaut in maanpak. De penningen stellen respectievelijk voor: Icarus en Daedalus; het zweefvliegtuig van Leonardo da Vinci; de papieren luchtballon van Etienne en Joseph Montgolfier (Montgolfière); de Flyer van Wilbur en Orville Wright; het vliegtuig van Louis Bleriot; de Vickers Vimy van John Alcock en Arthur Brown; de Spirit of St.Louis van Charles Lindbergh; de Graf Zeppelin; de stratosfeerballon van August Piccard; de Heinkel He 178 straaljager; de Sikorsky VS-300 helicopter; de Bell XS-1 raketjager; het straalverkeersvliegtuig DeHavilland Comet; de Sputnik; de Jupiter C raket; de Vostok 1 met Yuri Gagarin; een Russische kosmonaut (Alexei Leonov of Paul Beyaev); de Gemini 8 capsule met deel van de Atlas Agena draagraket; de Apollo 8 met de maan en de aarde; de astronauten Neil Armstrong en Buzz Collins voor de Lunar Module op de maan.
herkomst In het kader van de grote interesse rond het Apollo-project en de succesvolle maanlanding op 20 juli 1969 zette Shell een muntenspaaractie op. Bij een bepaald aantal getankte liters ontving men een penning. Schenker dezes spoorde zijn vader aan tot het regelmatig bezoeken van de Shell-pomp met diens Opel Kadett, zodat zijn collectie vooral geen muntje zou missen. De 'munten' werden te Veghel verzameld.
trefwoorden penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Op de kaart voorzijde rechts: "Ruimte-avontuur". Onder iedere penning in witte letters korte titel. Achterzijde kaart in zwarte letters op witte ondergrond: links "Ruimte-avontuur" met korte tekst over de voortschrijdende lucht- en ruimtevaarttechniek met beeldmerk van Shell; rechts korte historische beschrijving van de gebeurtenissen op de penningen.
vervaardiger opdrachtgever: Shell
datering 1969 - 1970
materiaal metaal, karton
afmetingen (cm) hg 16,4 / br 30,1
associatie benzinestation, Shell, oliemaatschappij, brandstof, olie, auto, vervoer, sparen, verzamelen, reclame, klantenbinding, spaarmunt, luchtvaart, ruimtevaart, maanlanding
vorm & decoratie beeldmerk, logo
inventarisnr. Museum Rotterdam 79160-1-21

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken